Sign Up to Get Access to this Free Report
Sinulle, jolla on sanottavaa!
suoltaen tai pusertaen
...silloinkin, kun tekstin pitäisi olla jo valmis!
Kasvata asiantuntijuuttasi kirjoittamalla!
Onko valkoisen ruudun tai paperin kammo tuttu? Hiostaako, kun pitäisi kirjoittaa raportti, tiivistelmä, muistio, selostus, viesti, tiedote intraan ja jotain nettiin? Toivotko, että kirjoittaminen osuisi toisille? Ihan turhaan!
Suomen kieli on värikäs ja ilmaisuvoimainen! Kiinnostu kielestä niin kirjoittaminen helpottuu, se alkaa hykerryttää. Hankalatkin asiat taipuvat halutun tyylilajin mukaisiksi sisällöiksi, kun lähestyt niitä Journalistisen kirjoittamisen välinein.
Journalistinen eli päivittäinen
Et tarvitse luovan kirjoittamisen kurssia, itseilmaisun sijasta kirjoitat enimmäkseen asiatekstiä? Asiakirjojen laatiminen on harvoin tarvittava kurssi - arkiset asiakirjat täytämme yleensä valmiille pohjille. Tarjolla on myös hienoja (lue: hintavia) käsikirjoittamisen ja copywriting -koulutuksia - mutta onko arjessasi tarvetta sellaiselle?
Missä aikuinen ihminen voi ja ehtii oppia lisää siitä, miten tuotetaan arkisia, toimivia, tapauskohtaisesti asioita edistäviä, selkeitä sisältöjä, kuvineen? Netissä! Ja siinä voin auttaa, ja erittäin kohtuullisin kustannuksin.
Oliko äikänmaikka nuiva? Sääli pois - se että kirjoitat hyvin ja menestyt on paras kosto! Niitä on sellaisiakin lähteitä, joista kieli- ja tyylitaituruus tarttuu ajukoppaan hilpeän tunnereaktion kera. Tästä et selviä ääneen nauramatta! Onko parempaa, kuin toisten virheistä oppiminen?
--
Ota jarrut pois päältä: draft!
Tee aloittamisesta helppoa. Kirjoita ensin “draft” (vedos) ja mieti mihin pyrit. Anna sitten tulla, raakana. Saa tulla rumia sanoja, ranskalaisia viivoja, vajaita lauseita. Sama peli kuvien kanssa: ota tai selaa paljon kuvia! Niin ammattilaisetkin tekevät. Ajattele, että saat kuvata ja kirjoittaa. Älä vain tuota tekstiä ja valitse kuvia, tee vaikutus! Mieti mihin tekstillä pyrit. Tuota yllätys ja elämys. Vain näkymällä tulet näkyväksi!
Kirjoita tänään se minkä voit lykätä huomiseen!
Älä anna dediksen paukkua - tarkoittaa, että älä aloita vasta, kun pitäisi olla jo valmista. Kirjoita tänään se, minkä voit jättää huomiseen. Anna levätä yön yli. Aamulla, uusin silmin, etsi tekstistä sen tärkein asia, kärki, ja tee siitä alku. Vinkki: kärki on usein aivan tekstin lopussa. Asiaa nyt vain on helpointa lähestyä jostain suunnasta, ikäänkuin päätyä siihen. "Loppuhuipennus" on todellinen ansa. Milloin viimeksi olet nähnyt saati lukenut sellaisen? Nosta siis tekstisi ydinasia otsikkoon, ingressiin, kuvatekstiin, nostoihin, leipätekstin alkuun, väliotsikkoon. Hiero se lukijan naamaan, mutta hellästi.
Jos kirjoitit tunteen vallassa, loistavaa!
Aivot työskentelevät täysillä, kun kirjoitat raivon tai innoituksen vallassa. Käytä tunnetila hyväksi, mutta älä paina "julkaise" -nappulaa apinanraivon vallassa. Ei ikinä! Siisti tuotos aamun tullen. Poista se, mikä ei tyyliltään sovi tekstin aiottuun levitykseen. Versioi sitten useampaan paikkaan.
Toripuhe ja tarina purevat
Antiikin viisaat (viisastelijat?) kävivät agorallaan (tori) polemiikkia eli olivat sanasotasilla. Tarkoitus oli koukuttaa kuulijat, jotka sitten ratkaisivat asian äänestyksellä! Kyllä, aika muuttuu, kanavat vaihtuvat, mutta ei ihmispää: semiotiikan ja retoriikan keinot purevat edelleen.
Oletko ihmetellyt puheita tarinan voimasta, sen kyvystä vaikuttaa ja myydä? Anna kun kerron, miksi tarina menee maaliin! Kertoja, saat esittää itse kysymykset, ja vastaa niihin itse tarinan myötä. Tarina (sinä, kertoja!) asemoi toimijat, perustelee toiminnan, myös loppuratkaisun. Tarina ehdottaa aina vahvasti kertojan tulkintaa. Tarinankerronta ON kuningaslaji, mutta ei hätää. Osasit sen jo vaahtosammuttimen kokoisena!
--
Tässä ammattilaisten käyttämiä toimintatapoja. Jos ne eivät ole vielä selkäytimessä, ota haltuun, ja käytä tarkistuslistana:
- Aloita heti
- Aloita draft -versiosta
- Ota kaikki kirjoittaminen prosessina
- Käytä tunteenpalo hyväksi, jos -tuttaa, kirjoita!
- Kypsytä yön yli - tai kauemmin, jos mahdollista
- Kokeile erilaisia kielellisiä keinoja
- Selvitä sanojen merkitys ja oikean kirjoitustapa itsellesi
- Avaa käyttämäsi uudissanat lukijoillesi
- Tarinallista tai mausta tarinalla
- Käytä suoraa lainausta, se keventää, selkeyttää ja lisää luettavuutta
- Anna haasteltavan tehdä asiatarkastus, tai
- Anna asiantuntijan tehdä asiatarkastus, tai
- Ristiintarkista eli katso vähintään kahdesta eri lähteestä
- Muista ikuisuuskysymys “kenen totuus?”
- Ilmaise lähteesi
- Kerro kuka otti kuvan tai kuka sen omistaa (yritys, kuvapankki tms.)
- Kerro kuvatekstissä, ketä siinä on ja mitä on tekeillä
- Tarkista copyright, kun lainaat tekstiä tai kuvaa (tekijänoikeuden omistaja voi lähettää laskun)
- Käytä kielentarkastajaa, haamukirjoittajaa ja/tai kustannustoimittajaa. Kaikkea ei ole pakko tehdä itse.
- Suojaa tekijänoikeutesi! (copyright: nimesi ja pvm)
Hei, sen pitäisi olla jo valmis!
Ei hitsi tämä ole vielä valmis!
Jäiköhän sinne nyt jotain ihan hullua?
Voi ei, eihän se kuva sovi ollenkaan!
Samat on ajatukset, olitpa jutun tekijä tai sen kohde: pieni paniikki iskee julkaisemisen hetkellä.
Kerran julkaistua ei saa enää takaisin. Sitä luetaan, se leviää, kopioituu, tallentuu, kiertää ja sitä jaetaan. Siitä puhutaan!
Nykyisin julkaistaan paljon ja estottomasti, päivitetään ja kommentoidaan yhtä mittaa. Meistä jää kirjallinen jälki ja se löytyy vuosienkin jälkeen. Sen saivat juuri eräät eduskuntaan pyrkineet kokea!
Tekstit ja kuvat kertovat tekijästään, joskus enemmän kuin kohteestaan. Oletko löytänyt itsesi joskus ihmettelemästä "minkälainen ihminen julkaisee tällaista?”
Mihin julkisuuteen pyrit?
On aikalaisjulkisuus, ja on asiajulkisuus. Asiantuntijat kuuluvat asiajulkisuuden puolelle, heidän julkisuutensa perustuu heidän omaan osaamiseen. Aikalaiset (tässä yhteydessä) ovat julkkiksia, joilla tietty osa mediaa myy, ja joiden julkisuusarvo perustuu näkymiseen. On yleisöä, kiinnostavat osaajat ja osaaminen taiteesta tieteeseen, kädentaidoista, artisteista, politiikassa ja muilla elämänalueilla. joilla alakohtaista osaamista riittää. Toisia kiinnostavat juorut ja bilettävät tosi-tv-tähdet, -tähtöset ynnä muut mediapersoonat, osaaminen vaihtelee. Eikä millään pahalla, siitä pellosta ne kestosuosikit kasvavat - harvakseen!
Aikalaisjulkisuus voi tuoda eteenkriisiviestinnän taitoja vaativia tilanteita. Silloin perusasioita ei ehdi opetella! Jos julkisuus vetää, selvitä ensin itsellesi (ja läheisillesi) pelisäännöt. Sitten on vielä yksi elämänalue: politiikka. Siellä, valitettavasti, toimitaan vielä ihan erityisillä, hyvin ikävillä tavoilla. Asia edelläkin voi päätyä nimittelyn, ilkeilyn ja maalittamisen kohteeksi. Laiha lohtu, että osa siitä on tekaistujen profiilien ja bottien levittämää - jossakin on se ilkeä mieli, joka niitä ohjailee. Kyse on laajemmasta yhteiskunnallisesta ongelmasta. Toivon että kukaan kirjoittaja, jolla on sanomisen tarve, EI ratkaise sitä omalta osaltaan vaikenemalla ja vetäytymällä!
"En kommentoi!"
Älä hälyty suotta, sillä edelleenkin (1) asiantuntija ponnahtaa aikalaisjulkisuuteen harvoin, ja (2) yleensä myönteisessä valossa. YKSI NEUVO on ylitse muiden, paras ja ainoa: Ei-toivottu osa julkisuudesta kuihtuu pois, kun pidät oman suusi kiinni asioista, joita et halua julkisuuteen. "En kommentoi" on kultaa! Kun ei anna vatvottavaa, ei ole mitä vatvoa. Takavuosina ne joiden yksityisasioita pengottiin julkisesti olivat puhuneet itse liikaa.
Viime vuosien ikävä kehitys on tuonut meillakin valemedian ja valetoimittajat, jotka hutkivat ketä haluavat kaikella mitä löytävät tai keksivät itse väittää. Se on rikollista toimintaa, rikosnimikkeitä ovat esimerkiksi herjaus, häirintä, haitanteko, maineen vahintoittaminen, sukupuolisiveyttä loukkaava toiminta tai rikokseen tai kansanryhmää vastaan kiihottaminen. Esimerkkiksi aiheettoman lastensuojeluilmoituksen tekeminen on rangaistava teko, josta voi saada jopa kaksi vuotta vankeutta. Lyhyt ohje: ota kuvakaappaus ja toimita törky poliisin tietoon.
Asiajulkisuuden puolella on ansaittu julkisuus ja maksettu julkisuus. Niitä on yhä vaikeampi erottaa toisistaan näkemättä tiliotetta! Gaalajulkisuus ja muu julkinen palkitseminen ovat välimuotoja, jotka nostavat molempia osapuolia, palkittuja ja järjestävää mediaa. Ansaittu julkisuus ilmaista, myönteistä ja seuraa onnen kantamoista, hyväntekemistä, onnistumista, menestystä - se on sitä parasta hyvää! Mutta kun julkisuuden kynnys on ylittynyt, siitä seuraa, että tulevat kohtalon iskutkin voidaan julkistaa.
Onko julkinen kuvasi näköinen?
Kun näyt nimellä ja naamalla missä tahansa julkisuudessa, luot itsellesi (yrityksellesi tai työnantajalle) julkista kuvaa, imagoa. Jos et luo julkista kuvaasi itse ja tietoisesti, se tulee. Jostain sinut tunnetaan. Imago on ok, kun se on lähellä sitä, millainen haluat ja koet olevasi. Muusta on riesaa. Julkinen kuva ei ole pysyvä, mutta se istuu lujasti kiinni. Se muuttuu hitaasti, eikä tule koskaan valmiiksi - mieti vaikka Kekkosta! Tai näyttelijää, joka on yleisön silmissä yhtä psykopaatin tai roolihahmonsa kanssa.
Käytä tiedotusvälineitä hyväksesi.
Ne ovat sitä varten.
Vie eteenpäin sinulle ja läheisellesi tärkeitä asioita.
Journalistinen kirjoittaminen on juuri oikea kurssi sinulle, jos
- Haluat rakentaa omaa asiantuntijuuttasi
- Sinulla on sanottavaa
- On asia tai useampikin, mihin haluat vaikuttaa
- Haluat parantaa maailmaa
- Pyrit julkisuuteen, tarvitset julkisuutta
- Pyrit asemaan tai tehtävään, johon kuuluu julkisuutta
- Sinulla on seuraajia, alaisia, äänestäjiä, oppilaita
- Työ tai harrastus kaipaa näkyvyyttä
- Haet omaa persoonallista tyyliäsi teksteihin
- käsikirjoitat videoita, juontoja, puheita
- Yrityksen, seuran tms. verkkosivut pitää uusia
- Haluat tehdä hakemuksia, joilla erotut
- Haluat brändätä
- Haluat kirjoittaa paremmin työtehtävissäsi
- Haluat tehdä versioita eri kanaviin
- Haluat herättää kiinnostuksen ja ostohalun
- Haluat tuoda asioista keskusteluun
Aina mun pitää!
Onko pakko jos ei taho?
Arkitekstien tuottaminen kypsyttää? Jos kirjoittaminen on välttämätöntä, mutta ajoittain hankalaa, kiinnostu siitä. Saatat pitää siitä! Ylävitonen suomen kielelle, joka päivä!
Oman ilmaisun kehittäminen kannattaa ottaa tavaksi. Pelot poistuvat ja voimat kasvavat. Ensi vuonna tähän aikaan kirjoittaminen sujuu sulavammin.
Asiatekstin ei tarvitse olla tylsää, päinvastoin: sen kuuluu olla terävää! Oma ikisuosikkini on Selkokieliset uutiset. Siitä on turha putsattu pois. Kirjoittaa hyvin on kirjoittaa selkeästi.
Yksi vaihtoehto on mediapaasto ja sisäänpäin kääntyminen. Onko se sinun valintasi? Sulkeeko se viestinnän osaamisen pois, vai haluatko välittää ajatuksesi myös toisille?
Tutustu suostuttelevan viestinnän keinoihin.
Ehkä olet niitä ihmisiä, joilla on aina jokin itsen kehittämisen projekti meneillään? Jos, niin viestintätaitojen kehittäminen ei ole hullumpi valinta.
--
Journalistinen kirjoittaminen -kurssi EI OLE sinulle, jos
- olet kielenopettaja, toimittaja, kääntäjä, käsikirjoittaja, copywriter, kustannustoimittaja tms. kielen ammattilainen
- jos vasta opiskelet suomen kieltä tai kirjoitustaitosi ei vastaa peruskoulunsa päättävän tasoa hyvä (7-8)
- et tunne minkäänlaista vetoa kielelliseen ilmaisuun
- olet matemaattinen, tanssillinen, rytminen tai kommunikoit koodaamalla tai tekemällä musiikkia - ellet tarvitse kieltä sen julkituomiseen, apurahojen hakemiseen tai julkisuutta.
Kiinnostu siitä aiheesta!
Pohjalaisen kesätoimittajana satuin kuulolle, kun toinen toimittajanalku pujahti aamupalaverin jälkeen toimitussihteeriin huoneeseen. Hän valitti, että sai aiheen, joka ei kiinnosta. Pohjan Jussi kuunteli aikansa, ja hänellä alkoi pää punottaa. Väri synkkeni pelottavan tummaksi, ja kaksi nyrkkiä paukahti pöytään: PRKLE KIINNOSTU SIITÄ AIHEESTA! Kaveri peruutti huoneesta, meni ja teki hyvän jutun. RIP Jussi! Palautan tuon hetken mieleeni, jos kypsyttää: kiinnostun siitä aiheesta.
“
“Tunnen Astan Tampereen yliopistolta sekä opiskelijatoverina, toimittajana että kollegana tiedotusopin laitokselta 80-luvulta alkaen. Hän on monipuolinen ja sanavalmis kirjoittaja, kokenut ja pidetty opettaja, havainnollinen ja oppijaa hyvin huomioiva.”
Mari Maasilta, YTT, mediakasvatuksen yliopistonlehtori / Lapin yliopisto, Mediapedagogiikkakeskus
“
“Asta työskenteli kymmenisen vuotta Voionmaan opiston toimittajalinjan tuntiopettajana erityisalanaan tiedotusopin perusopinnot ja journalistinen kirjoittaminen ennen siirtymistään muihin tehtäviin. Melkoinen joukko Astan entisiä opiskelijoita työskentelee nykyään toimittajina eri tiedotusvälineissä. Voionmaalla toimittajan työhön ja kirjoittamiseen perehtyneiden opiskelijoiden palautteet Astan osuuksista olivat kiittäviä ja hän hoiti kansanopiston eri osaamistasoilta lähteneiden opiskelijoiden opastamisen hyvin. 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen ajan Astalla oli homma erittäin hyvin hanskassa ja siinä se pysyy vieläkin.”
Pasi Salmikallio, Voionmaan opiston ex-rehtori ja toimittajalinjojen vastaava opettaja
Rakenna asiantuntijuuttasi sana sanalta ja kuva kuvalta! Tiivistä imagoasi!
Joskus vähän on paljon, ja askel edellä on askel edellä.
Asiajulkisuus, ansaitsen sen, täältä tullaan!
- Kerran toimittaja aina toimittaja, ilmiöiden tarkkailija ja parantumaton maailmanparantaja, sellainen olen. Tiedottaja ja viestinnän kouluttaja, kansainvälistyjä kunnes..
Elämä tuli väliin ja antoi matkatyötä tekevän puolison ja kaksi ihanaa erityislasta. Yhtälö oli mahdoton: ei käy vuorotyö, ei veny freelanceriksi, ei repeä yrittäjäksi. Päivätyö on myyntityö, tuo leivän, käy työstä.
Opetin melkein 20v. journalistiikan peruskursseja Tampereen yliopiston Avoimen yliopiston kohteissa (yliopistoissa ja opistoissa, joissa opintoihin pystyi liittämään tiedotusopin, myöh. journalistiikan perusopinnot). Eniten Voionmaan Opistolla.
Kun päivitin kurssini, sepä räpsäytti omatkin silmät auki!
- Ajattelin silloin ja ajattelen nyt, että jokaisen sisältöjä tuottavan henkilön, eri alan asiantuntijan pitäisi tuntea Journalistisen kirjoittamisen perusteet. Se antaa valmiuksia, jotka helpottavat elämää aina ja joka kerta, kun on tarpeen tuottaa sisältöä. Vahvistaa asiantuntemustaan. Tai reagoida muiden sisältöön - kun tuo julki toimialastasi jotain täysin tuubaa! Nyt digi-ja algoritmien aikana, vieläkin tärkeämpää: Miten meihin vaikutetaan? Kenen totuus? Mistä tiedän? Mitä tästäkin pitäisi ajatella?
Yst.
PS: Vielä se tärkein - miten voit edistää itsellesi tärkeitä asioita? Miten hoidat äkillisiä, viestinnällisiä tilanteita? Miten teet viestin joka osuu ja uppoaa? Kuinka saat huomion kun asia sitä vaatii!
Kouluttaudu kanssani, niin uhatkin muuttuvat mahdollisuuksiksi!
Tuntuuko kirjoittaminen umpikujalta tai saman toistolta?
Pitääkö pusertaa ja pinnistellä, voisiko tuotos tulla soljumalla?
Haluaisitko kirjoittaa enemmän? Vai enemmän mutta paremmin?
Kyllä: kirjoittaminen on toistoa - aina samat äitienpäivät, joulut ja juhannukset, uudet tulokkaat, ruoka-, siivous- ja hömppätrendit! Energiansäästö! Muovi! Toisto on tylsää, mutta asian selkeyttäminen, kielikuvilla leikittely ja tarinankerronta vähemmän...
Mistä latausta tekemiseen ilman "pää punaisena" -kohtauksia? Mistä ideoita ja kykyä eläytyä? Miten toisto muuttuu tarinaksi?
Kiinnostu tästä kurssista! Opi kiinnostumaan aiheesta! Siinä ON jokin kiinnostava pointti, tai siihen VOI TUODA sellaisen!
Asiantuntija - sinä tiedät, mutta kenen muun pitäisi tietää!? Miten saat osaamisesi tiedoksi, ja tiedon toiminnaksi? Miten kasvatat asiantuntijuuttasi niin, että maine jää sinulle, jos ja kun vaihdat työpaikkaa? Asiajulkisuus, etenkin ansaittu julkisuus, se kannattaa käyttää, ja siihen pyrkiä! Journalistinen kirjoittaminen on tilaisuus pistää haluamasi julkisuus kuntoon pikkurahalla! Avaa romaanin sijasta kirjoittamisen salat sadepäivän ratoksi. Pistä SoMe kiinni ja palaa sinne vasta päivitettynä.
Opit ne kielioppiasiat joihin useimmat kompastelevat. Opit kuljettamaan lukijaa osuvilla kielikuvilla. Muutama oivallus tekee tarinankerronnasta kevyttä - ei tarvitse vääntää epookkia, koukuttaa voi pienin keinoin.
TAMMI-HELMIKUUN PAKKASTARJOUS!
Siitä suomalaiset tykkää - HELMIKUUN LOPPUUN asti vain 49 €
Kurssi on saatavilla karkauspäivään 29.2. klo 22:00 saakka 49 eurolla. Kurssi alkaa heti, jolloin saat osan 1/3 (osa 2/3 seuraavalla viikolla ja 3/3 seuraavalla viikolla). Sisältö on teksti- ja kuva muotoinen - niistähän tässä on kyse!
Kun kurssin on kerran hankkinut, se on käytettävissä niin kauan kuin se on netissä.
BONUS 1
Haluan TUTUSTUA SINUUN KIRJOITTAJANA! Saat kurssiin liittyen henkilökohtaisen palautteen noin liuskan (1500-1800 merkkiä) tekstistäsi. Muokkaan kieltä, tyyliä tai tarinankerrontaa tarpeen mukaan ja perustelen muokkauksen. Se on noin kurssimaksun arvoinen etu, ja tapahtuu ensisijaisesti sähköpostin välityksellä. Puhellakin voidaan!
BONUS 2
Kuvan merkitys kasvaa jatkuvasti. Journalistinen kirjoittaminen -kurssi sisältää bonuksena välineen, jolla kuvasta voi purkaa auki merkityksiä, eli se auttaa lukemaan kuvia. Katso kuvia uusin silmin! Suunnittele, ota ja valitse kuvat, jotka vaikuttavat tekstisi kanssa samaan suuntaisesti.
--
Journalistinen kirjoittaminen on osa laajempaa kokonaisuutta työnimeltään MEDIATAITO. Siitä saa jo hiukan esimakua MEDIATAITO & JOURNALISTINEN KIRJOITTAMINEN Facebook -sivulla (yhteisö), ja siihen tulee laajempi kuvia, kuvien katsomista ja visuaalisia käytäntöjä avaava osa.
100% MONEY BACK GUARANTEE
Journalistinen kirjoittaminen -kurssilla on tavallinen nettikaupan 14vrk rahat takaisin -takuu. Ehdit 2 vkon aikana saada 2/3 -osaa kurssista, ja todeta onko se sinulle sopiva ja rahan arvoinen. Kurssin voi perua kirjautuneena sille eli yhteyslomakkeella, tai sähköpostilla astar@mediataitokurssi.fi
Kurssin koko hinta palautuu tilillesi ja käyttäjä-tunnuksesi lakkaa toimimasta. Toivon vain, että olet tutustunut kurssiin, ennen kuin perut sen!
Yst. AstaR, puh. 0400836493
Kiinnostaa, mutta pitää vielä miettiä. Tilaan lisätietoja sähköpostitse:
PS: Ei kustannus vaan sijoitus!
- En ylläty, jos työnantajasi haluaa kustantaa kurssin sinulle. Se on varmasti yritykselle hintansa arvoinen sijoitus!
- Sopii yrittäjälle. Vähennyskelpoinen joka toimialalla. Tämä kurssi tulee käytyä, koska se on käytännönläheinen ja hauska, tuo lisäarvoa ja vain paranee loppua kohti.
- Hanki henkilölle, joka haluaa julkisuuden ammattiin tai tehtäviin. Tämä ei ole preppauskurssi, mutta hyödyllinen ja edistää asiaa. Ja sisältää varoituksen sanasen.
PPS:
Kurssilla on Facebook -yhteisö MEDIATAITO & JOURNALISTINEN KIRJOITTAMINEN - Tervetuloa myös sinne!
PPS2:
Löydät minut helposti Facebookista ja LinkedInestä, olen ainoa Asta Rajala Tampereella : ) Tmi Tamway, y-tunnus 1114688-1
Copyright 2019, AstaR / Tmi Tamway - Tietosuojaseloste