Eurovaalikamman piikit harvenemassa

Suomen Operaatio Liberon blogitiimi

Eurovaalien aamukammasta on jo katkaistu tärkeä piikki, kampanja-aikaa lähdettiin kellottamaan 9.12. 2023, jolloin alkoi vaalirahoituslain ja puoluelain mukainen kampanja-aika. Muutama suomalainen ehdokas on jo ilmoittanut joko luopumisestaan, tai ehdokkuudestaan Euroopan parlamenttiin, näkyvästi kampanjoi vielä hyvin harva ehdokas.

auantai 9.12.2023     Vaalirahoituslain ja puoluelain mukainen kampanja-aika alkaa
lauantai 9.3.2024Ulkomaille tilattavien kirjeäänestysasiakirjojen
 tilauspalvelu avautuu
torstai 21.3.2024Suomessa asuvien EU-kansalaisten viimeistään ilmoittauduttava Suomen europarlamenttivaalien äänioikeusrekisteriin  
perjantai 19.4.2024Äänioikeusrekisterin tietojen poimintapäivä
 (minkä kunnan  kohdalle kukin on merkitty äänioikeutetuksi)
 
tiistai 30.4.2024 ennen kello 16.00Ehdokashakemukset jätettävä Helsingin vaalipiirilautakunnalle
perjantai 10.5.2024Ehdokasasettelun vahvistaminen Helsingin vaalipiirilautakunnassa
tiistai 28.5.2024Äänioikeusrekisteri lainvoimainen
 
tiistai 28.5.2024 kello 16.00Kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy
keskiviikosta tiistaihin
 29.5.–4.6.2024
Ennakkoäänestys kotimaassa
keskiviikosta lauantaihin
29.5.–1.6.2024
Ennakkoäänestys ulkomailla
perjantai 7.6.2024 kello 19 mennessäEnnakkoäänestyksen lähetekuorten ja kirjeäänestyksen lähetekuorten tulee olla asianomaisen kunnan keskusvaalilautakunnassa
sunnuntai  9.6.2024
 kello 9.00–20.00
Vaalipäivän äänestys
keskiviikko 12.6.2024Tulosten vahvistaminen
https://vaalit.fi/aikataulut-europarlamenttivaaleissa

Puolueen tai sen johtajiston kannalta voi hyvinkin vaikuttaa hyvältä ajatukselta suhtautua EU-parlamenttiin kuin jäteautoon, joka kuljettaa pois hankalat mainetta pilaavat tyypit tai ongelmallisen kyvykkäät yksilöt, joille ei haluta yhtään enempää valtaa puolueen sisällä. Tämä strategia toimii hyvin silloin, kun puolue haluaa nakertaa EU-parlamentin arvoa sisäisesti, jotta pääsee valmistelemaan maansa eroa EU:sta, muille en suosittele. Ei ole suomalaisena mitenkään hauskaa, jos edustajamme EU-parlamentissa on silkka vitsi. Parlamentin edustajien kulut ja palkan maksamme nimittäin me itse ja palkan maksaminen löhölomasta ja ryyppäämisestä ulkomailla ei ole sellainen ajatus, minkä kuvittelisi innostavan äänestämään yhtään ketään.

On etuoikeus äänestää vaaleissa, joissa valitaan edustajat todella ratkaisevan tärkeiden asioiden hoitamiseen. Millä tavoin tuemme jatkossa Ukrainaa ja myös kysymys mahdollisesta Euroopan maiden omata puolustusorganisaatiosta on nostettu pöydälle. Miten EU-tasolla jatketaan vaikuttamista ilmastonmuutoksen ja luontokadon estämiseen on yksi suurimpia ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä. Kuinka tulevaisuudessa suhtaudumme ihmisoikeuksien toteumiseen, varsinkin suhteessa vierastyövoimaan ja pakolaisuuteen. Entä millä tasolla eri sukupuolien oikeuksien toteutuminen on Euroopan Uniossa. Paljon on ollut nähtävissä merkkejä abortin vastaisuudesta ja Pride-marssien häiriköinnistä myös Suomessa ja Suomen hallitus antoi massiivista taloudellista tukea ryhmille, joiden taustalla on totuttua konservatiivisempi käsitys uskonnosta. Jättimäisen isoja asioita ratkaistavaksi ja paljon valtaa käytettäväksi ja rahaa jaettavaksi on seuraavalla EU-parlamentilla. Vain todella vahva ja osaavista ihmisistä koostuva parlamentti voi tehdä nämä päätökset hyvin ja oikeudenmukaisesti.

Eurooppa voi röyhistää rintaansa, koska onnistui lopettamaan riippuvuutensa Venäjän halvasta energiasta todella hämmentävän helposti ja nopeasti, mikä aivan varmasti on ollut Puutinille hankala asia. Tältä pohjalta voisi toivoa EU:n jatkavan pakotteiden tiukentamista ja valvontaa, koska Putin rahoittaa sotaansa myymällä nimenomaisesti energiatuotteita, jolloin niiden ostamisen lopettaminen olisi todella tärkeää Ukrainan aseman vahvistamiseksi. Seuraavan parlamentin on kyettävä jatkamaan tällä tiellä ja luotava Eurooppaan ilmastollisesti kestävää energiateollisuutta ja toisaalta lähdettävä rohkeasti vähentämään kulutusta ja siirtämään kulutuksen painopistettä kestäviin vaihto-ehtoihin. Kierrätyksestä on tultava osa yhteiskuntaa ja vakavasti otettavaa teollisuutta.

Digitalisoinnin kentällä EU on onnistunut monellakin tasolla, se on tehnyt lakeja, jotka velvoittavat laitteiden korjattavuuteen, yhteensopivuuteen ja pidempään käyttöikään ja toisaalta pakottanut alustajättejä suurempaan avoimuuteen ja sopimuksiin kuluttajien kanssa, sopimuksia, ei sanelua. AI:n tullessa voimalla digitaalisille markkinoille, edessä on uusia kysymyksiä, voiko EU auttaa kuluttajia uskottavuuden ja toisaalta omistajuuden hämärtyessä? AI käyttää muiden luomaa todellisuutta kuten me käytämme aakkosia, me emme maksa aakkosista tekijänoikeusmaksuja, miten on AI:n laita? On miltei mahdoton tehtävä pikseleiden tarkkuudella mitata tekijänoikeuksia, pitäisikö AI laittaa verolle jonka avulla korvata ihmisille pienevä korvaus taiteellisesta työstä?

Kun ongelmat ovat vaikeita ja ratkaisujen etsiminen työlästä, tarvitaan ehdokkaita, joilla on osaamista, neuvottelukykyä ja intohimoa tehdä työtä muiden hyväksi, ehdokkaita joilla on vahva näkemys tulevaisuudesta. Suomi on osa Eurooppaa, mutta ei kuitenkaan ihan keskeinen osa ja toisinaan tuntuu, että näemme Euroopan suomalaisin silmin kaukaisena ja eräänlasena takapihana. Euroopassa tapahtuvat asiat eivät muka oikeasti koske meitä, enempää väärässä emme voisi olla. Hyvin suomalaisina pidetyt tapahtumat ovat olleet aina aiemminkin jatkumoa Euroopan tapahtumille, jopa koko maailman tapahtumille. Suomeen ovat tulleet niin muoti kuin ruuat, aatteet, kuin sodatkin tuota pikaa Euroopan näyttämöiltä. Jotta voisimme vaikuttaa siihen, mikä tuuli meitä kulloinkin pyörittää on tärkeää saada EU-parlamenttiin ne parhaimmat ja osaavimmat voimat valjastamaan se tuuli Eurooppa-laivan purjeisiin eteenpäin vieväksi voimaksi sotien ja itsetuhoavan käytöksen sijaan, ei repien, vaan rakentaen.

Suomessa on paljon ihmisiä, joille EU on suuri ongelma ja he kokevat, että Suomi on nettomaksaja, joka saa EU:lta vain kuraa niskaansa. Heillä on oikeus mielipiteisiinsä ja niin on heilläkin, joille EU on monen hyvän asian mahdollistaja. Moni ei huomaa, että mahdollisuus matkustaa EU-alueen sisällä ja maksella kaikki euroilla on aikamoinen etu, taloudellisestikin. Yrittäjät hyötyvät EU:n vapaakauppa-alueesta ja useista sen tekemistä kahden välisistä sopimuksista, joita pieni maa tuskin kykenisi tekemään niin hyvin ehdoin. Työvoima liikkuu vapaasti ja EU:ssa on myös opiskelijaohjelmia, ota edut käyttöön ja ihastu, Eurooppa on kertakaikkisen upea maanosa ja me eurooppalaiset aivan mahtavan monipuolinen ja värikäs ja kiinnostava porukka.

On hyvä aika tarkistaa, voitko äänestää ja jos niin missä ja miten, vaalien tapa, äänestyspäivä ja jopa äänestäjien alin sallittu ikä vaihtelee maittain. Suomi vähäisen väkimääränsä vuoksi äänestää yhtenä vaalipiirinä ja sen lisäksi oman perinteensä kautta suhteellisella vaalitavalla ja osittaisena listavaalina. Meillä äänestäjän pitää olla täyttänyt 18 vuotta päästäkseen äänestämään.

Mennäänpä me eurokansalaiset antamaan oma äänemme ja vahva panoksemme tulevaisuuden Euroopan rakentamiseen ja äänestämisestä se alkaa, mutta siihenhän se ei lopu, nähdään Eurovaaliuurnilla!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *