Valtuustoon, tositarkoituksella!

Kun valitset henkilöä, jonka haluat kuntasi valtuustoon, mieti hetki, mihin tehtävään olet valitsemassa häntä. Kun sote saadaan, kuntatasolla päätetään elinkeinorakenteesta, yritys- ja asuinalueista, kaavoituksesta, jätehuollosta, liikenneyhteyksistä, varhaiskasvatukseen, kouluihin ja opiskeluun liittyvistä asioista, nuorten, erityisryhmien ja vanhusten tuen tarpeista, kulttuuririennoista. Ovatko ne ehdokkaasi osaamisen ydintä?

Kotikunnastaan kiinnostunut ehdokas osaa nimetä heti kolme ajankohtaista, seuraavalla kaudella päätettäväksi tulevaa asiaa. Ne voivat liittyä EU-asioihin vain siltä osin, miten jokin asia toteutetaan kotikunnassa. Kunnissa ei päätetä maahanmuutosta, ei polttoaineen hinnasta eikä muistakaan lainsäädäntö- ja valtion budjetin asiasta. Niistä päätetään Eduskunnassa.

Älä anna poliittisesti tarkoituksenmukaisten selitteiden hämätä. On haitallista nostaa kuntapäättäjiksi henkilöitä, joita kunta-asiat eivät kiinnosta. Ohita siis ehdokkaat, jotka kampanjoivat asioilla, joista päätetään muilla foorumeilla. Älä äänestä sellaista, joka pelaa tunteilla ja mielikuvilla asiasisällön ja tiedon sijasta. Kysy heiltä: Mistä tiedät? Kenen totuus? 

Älä anna kauniin ulkokuoren huijata, katso tarkasti: mikä on ehdokkaan sanoma? Onko se ”Haluan valtaan!” tai ”Tulisin sinulle töihin. Kannatatko?” Toisin sanoen, on voimaannuttavaa valtaa, mikä tarkoittaa, että valtaa on eniten sillä, joka pystyy parhaiten toimimaan itsensä, läheistensä, ympäristönsä ja itselleen tärkeiden asioiden hyväksi. Ja sitten on niitä, jotka pyrkivät valtaan vallan vuoksi, eli pyrkivät yhteisille resursseille ja valtaan ilman vastuuta.

Älä äänestä henkilöä, jonka neuvottelukyky arveluttaa tai jota ei kiinnosta asioiden valmistelu. Jos ei osallistu valmisteluun, jäljelle jää vetää omaa show’ta valtuustosalissa: äänestyttää, valittaa, pitää puhemaratoneja, kirjauttaa erimieltään, viivyttää ja aiheuttaa lisäkuluja. Protestivaltuutettu ei osallistu lautakuntatyöhön monesta syystä. Ehkä se on hänestä pitkäveteistä? Puheenvuoroa pitää pyytää ja odottaa, kuunnella muiden jorinoita ja jopa tauoista sovitaan. Se ei estä häntä puhumasta julki keskeneräisiä asioita. Joka ei osaa neuvotella, syyttelee ja provosoi, siirtyy asiasta henkilöön, ja huutaa kovempaa, jos ei tule kuulluksi. Vähitellen sellainen riitautuu kaikkien kanssa, viimein myös oman ryhmänsä kanssa, ja perustaa oman yhden hengen ryhmänsä – kulu sekin. 

Vakavasti otettava valtuutettu joustaa mielipiteistään faktapohjalta ja osaa neuvotella. Hän sitoutuu myös valmistelutyöhön ja katsoo kunnan ja kuntalaisten etua. Hän tietää, että valtuustosaliin tullaan päättämään, että asiat ovat moniulotteisia ja laajoja ja että valmistelun pohjalta mielipide ja sopiva toimintatapa muodostuvat – tai niistä äänestetään.

Äänestä henkilöä, joka on aloitteellinen. Tarvitset häntä kaudella. Voit seurata hänen työtään ja tarvittaessa voit edistää asioita hänen kauttaan.Vaalit toistuvat ja valtuutetun tehtävä on lunastaa paikkansa uudestaan! Monet asioat siirtyvät eri syistä valtuustokausien yli ennen kuin toteutuvat. 

Mieti myös, keitä ääniharavaehdokas mahdollisesti vetää mukanaan valtuustoon. Äänestäjän ei ole mitään syytä pyrkiä olemaan ns. voittajan puolella. Henkilövaaleissa äänestä häntä, jonka haluat valtuustoon, ja ennakkosuosikkia vain, jos hän on se, jonka arvelet hoitavan parhaiten sinulle tärkeitä asioita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *